ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΑΝΑΨΥΧΗ – ΧΑΛΑΡΩΣΗ

 Δημοτικό Πάρκο Αναψυχής

Κάναμε το όμορφο ακόμη πιο ωραίο!

Το Δημοτικό Πάρκο Αναψυχής – με το κολυμβητήριο “στολίδι της Ραφήνας” –  ένα από τα ομορφότερα πάρκα στην Ελλάδα και διάσημος “συναυλιακός τόπος” αναβαθμίζει λειτουργίες και χώρους :

– Το κτίριο του CAFÉ ανανεώνει την εμφάνιση του

– Η παιδική χαρά, εμπλουτίζεται με νέα υψηλών προδιαγραφών, πιστοποιημένα παιχνίδια.

– Το πλούσιο φυσικό τοπίο με τη φροντίδα, τον καθαρισμό των μονοπατιών και το κλάδεμα δέντρων και θάμνων γίνεται ακόμη πιο ελκυστικό.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σημεία συνάντησης για ξεκούραση και άθληση, για κάθε ηλικία

 

Παιδικές Χαρές

Για να είναι πραγματική “χαρά για τα παιδιά” χρειάστηκε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα ανακατασκευής τους με υψηλές προδιαγραφές υλικών και ασφάλειας.

Τοποθετήσαμε παιχνίδια και όργανα, δάπεδα ασφαλείας, περιφράξεις και λάβαμε τελική πιστοποίηση καταλληλότητας για συνολικά 12 παιδικές χαρές στις οδούς: Σάπαρη, Βενιζέλου, Πίνδου και Μεσολογγίου (Διώνη), Καλλιτεχνούπολη, Αχαιών και Δωριέων (Ντράφι) ενταγμένες στο πρόγραμμα Φιλόδημος.

Ο κατάλογος ολοκληρώθηκε με τις ενταγμένες στο Πράσινο Ταμείο παιδικές χαρές,, στις περιοχές Πάρκο Καραμανλή, Κεντρική Πλατεία Πικερμίου, Πλατεία Χ. Φλωράκη επί της οδού Δελληγιάννη Ψαθά και Προύσσης.

Η ολική αναμόρφωση της παιδικής χαράς στο Δημοτικό Πάρκο Αναψυχής (Κολυμβητήριο Ραφήνας) πραγματοποιήθηκε με ίδιους πόρους.

Τέλος, η κατασκευή της παιδικής χαράς στον Πευκώνα έγινε με συγχρηματοδότηση των Δήμων Αθηναίων και Τιράνων, ενώ στη Διασταύρωση από τον Σύλλογο Οδοντιάτρων, και στην οδό Αναλήψεως  από την BIOMERIEUX HELLAS.

 

Camp για παιδιά και εφήβους με αυτισμό

Στεκόμαστε σταθερά δίπλα στα παιδιά και ιδιαίτερα σε αυτά με ιδιαίτερες δεξιότητες, ειδικά στα δύσκολα χρόνια του «εγκλεισμού» λόγω της πανδημίας.

Σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΒΑΛΗ λειτουργούμε  summer camp σε σχολικό συγκρότημα του Δήμου.

Το καλοκαίρι του 2021 συμμετείχαν 54 παιδιά και έφηβοι, 7 έως 21 ετών, με 27 θεραπευτές για την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία τους.

Η λειτουργία του Camp είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς για πολλά από αυτά τα παιδιά αποτελεί τη μοναδική τους διέξοδο διακοπών.

 

Εντευκτήριο στο Ντράφι

Χρειάστηκε ένα μακροχρόνιος αγώνας για την απόκτηση του χώρου, τις τακτοποιήσεις  καθώς και τη χρηματοδότηση  της κατασκευής με τη σύμπραξη του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, τις δωρεές από τον εφοπλιστή Θ. Μαρτίνο, τον Σύλλογο Ερίκεια αλλά και από κατοίκους της περιοχής. Τελικά, τα καταφέραμε. Το εντευκτήριο στο Ντράφι είναι πια γεγονός.

 

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

Νέα πλατεία στη Διώνη  

Μια νέα πλατεία «γεννήθηκε» στη Διώνη, εκεί όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγ. Φιλοθέης, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφ. Ενότητας Ανατ. Αττικής, στο σχέδιο που υποβάλλαμε.

Το έργο “Ανάπλαση – Διαμόρφωση κοινοχρήστου χώρους στο  Ο.Τ. 192 Διώνης” συνολικού προϋπολογισμού 431.126 ευρώ θα αναμορφώσει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, με φυτεύσεις, προσβασιμότητα σε ΑμεΑ, παιδική χαρά, αμφιθέατρο και LED φωτισμό.

Η διαμόρφωση περιλαμβάνει:

  Χώρο στάθμευσης 45 θέσεων, πεζοδρόμιο πλάτους 2.50 μ. και παιδική χαρά

– Κυκλική, υπόγεια δεξαμενή συλλογής όμβριων που θα χρησιμεύει για το πότισμα των φυτών, αλλά και την αντιπλημμυρική θωράκιση των οικιών. Επί τής δεξαμενής θα κατασκευαστεί μικρό κυκλικό υπαίθριο θέατρο.

– Την κατασκευή δύο χώρων συγκέντρωσης, ένα κιόσκι και μία πέργκολα, όπως επίσης και ένα BBQ.

– Την κατασκευή προσβάσεων [ράμπα εισόδου, ράμπα επικοινωνίας με τον παραχωρηθέντα για την εκκλησία χώρο], έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ή ενιαία και αδιαίρετή χρήση όλου του Οικοδομικού Τετραγώνου.

– Φωτισμό με ηλεκτρικά φώτα τύπου led

Τέλος, θα γίνει φύτευσή 100 δένδρων και 100 θάμνων με αυτόματο πότισμα

Αναστύλωση Ιερού Ναού Σωτήρος στο Πικέρμι

Προχωρούμε με προσεκτικά βήματα και πάντα υπό τη «σκέπη» της αρχαιολογικής υπηρεσίας, στην πλήρη αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Σωτήρα στο Πικέρμι, με μελέτη του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου και χορηγία “ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ” του Αθ. Μαρτίνου.

Το έργο έχει εξελιχθεί σε σημαντικής αξίας αρχαιολογική έρευνα.

Τα ευρήματα είναι πολλά και σημαντικά ενώ με την ολοκλήρωση, ο ναός θα κοσμείται με νέες τοιχογραφίες που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Νέα πλατεία στην οδό Ειρήνης

Εντάξαμε σε χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου την πλατεία “Μελίνας Μερκούρη” στην οδό Ειρήνης στη Ραφήνα και αναμένεται σύντομα η δημοπράτηση του  έργου.

Ανακατασκευή κοινόχρηστου χώρου επί της Λ. Φλέμινγκ

Ο κοινόχρηστος χώρος ανάμεσα στην  εκκλησία της Παντοβασίλισσας και στο Κέντρο Τέχνης και  Πολιτισμού  (πρώην κτίριο ΟΤΕ) ανακατασκευάζεται με συγχρηματοδότηση Δήμου και χορηγού.

 

Απαλλοτρίωση στην Αγία Μαγδαληνή

Μετά τις συλλογικές προσπάθειες Δημοτικής αρχής και πολιτών, ένα πρόβλημα δεκαετιών βρήκε τη λύση του.

Πρόκειται για την απαλλοτρίωση έκτασης 564,58 τ.μ επί της οδού Τζον Κένεντι στην περιοχή Αγία Μαγδαληνή – Περιβολάκια όπου στεγάζονται τα γραφεία του ομώνυμου συλλόγου. Ο Δήμος μας κατέβαλε ήδη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των  44.114,50 €.

 

ΑσφαλτοστρώσειςΟδοστρώσεις – Επιδιορθώσεις

Σε συνέχεια του έργου αποκατάστασης υποδομών των πυρόπληκτων περιοχών  της Ραφήνας, δημοπρατήσαμε έργο ασφαλτοστρώσεων στις εντός σχεδίου περιοχές της κοινότητας Ραφήνας  προϋπολογισμού 1.490.000 ευρώ.

Ενταχθήκαμε σε χρηματοδότηση και σύντομα, θα δημοπρατηθεί έργο Οδικής Ασφάλειας (Υπουργείο Εσωτερικών) ύψους 2, 8 εκ ευρώ (εκ των οποίων 1,3 εκ ευρω στην κοινότητα ΠΙκερμίου και 1,5 εκ ευρώ στην κοινότητα Ραφήνας).

Ολοκληρώσαμε έργα μικρότερης εμβέλειας, παρεμβάσεις όπως οδοστρώσεις και επιδιορθώσεις δρόμων σε ολόκληρο το Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου.

 

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ  – ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ – ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Η φροντίδα των αδέσποτων είναι ένδειξη του πολιτισμού μας

 Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του υπερσύγχρονου καταφυγίου αδέσποτων ζώων, στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων για την προστασία και τη φροντίδα τους.

Ο Δήμος μας είναι μόλις ο δεύτερος σε σύνολο 66 δήμων, που κατάφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα  ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, για τη δημιουργία του Καταφυγίου συνολικής χρηματοδότησης 372.000 ευρώ ενώ και ο δήμος ενισχύει το έργο με ποσό ύψους περίπου 200.000 ευρώ.

 Τα “φιλαράκια” μας αποκτούν τώρα, σύγχρονο σπίτι – καταφύγιο, με όλα όσα χρειάζονται!

ΔΙΚΤΥΟ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Σύστημα Φωτισμού

Ίσως από τα πιο εντυπωσιακά, λειτουργικά έργα – παράλληλα με το καλαίσθητο αποτέλεσμα που προσφέρουν – είναι η αποκατάσταση του οδοφωτισμού, σε ολόκληρο τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου.

Με το έργο συνολικού προϋπολογισμού2.985.087,22€ (με προαίρεση και ΦΠΑ), αναβαθμίσαμε το σύστημα οδοφωτισμού με λαμπτήρες αυξημένης ενεργειακής απόδοσης, σε συνδυασμό με συστήματα ενεργειακής διαχείρισης (τηλέλεγχος/ τηλεχειρισμός και έλεγχος ενέργειας) και προληπτικής συντήρησης.

Εξοικονομούμε έτσι, ενέργεια τουλάχιστον 55% και διάρκεια ζωής 20 ετών!

Επιπλέον σύμφωνα με τη σύμβαση:

  • Ο Δήμος δεν δαπανά, αλλά αξιοποιεί τις μελλοντικές μειώσεις κόστους που προκύπτουν.
  • Οι τεχνικοί και οικονομικοί κίνδυνοι αφορούν τον Ανάδοχο, ο οποίος υποχρεούται να δώσει τις αναγκαίες υπηρεσίες και μηχανήματα με έξοδά του και να αποζημιωθεί με ποσοστό επί της επιτυγχανόμενης μείωσης κόστους
  • Η συνολική ωφέλεια που προκύπτει κατανέμεται μεταξύ Δήμου και Αναδόχου.
  • Ο Ανάδοχος παίρνει κάθε χρόνο ποσοστό της επιτυγχανόμενης μείωσης της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Η ωφέλεια του Δήμου κάθε χρόνο είναι σταθερή και εγγυημένη.
  • Ο Δήμος αρχίζει να έχει μείωση κόστους από το πρώτο έτος υπογραφής της σύμβασης.

 

Υπογειοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ

Ένα έργο σε εξέλιξη – που όπως και οι οπτικές ίνες – αναβαθμίζουν αισθητικά αλλά και λειτουργικά, τον κεντρικό ιστό της Ραφήνας.

Η υπογειοποίηση αφορά τις οδούς: Αραφηνίδων Αλών, Βιθυνίας, Έλλης Αλεξίου, Χρ. Μάντικα, Βασιλέως Γεωργίου (έως τη διασταύρωση με την Εθν. Αντιστάσεως) και Χρυσ. Σμύρνης (από Βασ. Γεωργίου έως Έλλης Αλεξίου).

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου συμμετέχει με το 50% στη χρηματοδότηση του έργου,

προϋπολογισμού 414.318,72 ευρώ

Δίκτυο Ύδρευσης – Τηλεμετρία – “Έξυπνα” υδρόμετρα

Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του συστήματος τηλεμετρίας – ο πλέον σύγχρονος τρόπος ελέγχου διαρροών δικτύου ύδρευσης – στη Ραφήνα και εντάχθηκε το έργο τοποθέτησης συστήματος  ελέγχου διαρροών αλλά και η αλλαγή υδρομέτρων στο Πικέρμι, συνολικού προϋπολογισμού 949.429,56 ευρώ.

Έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση για το έργο “αντικατάσταση των απλών υδρομετρητών με τηλεμετρικούς  στη Ραφήνα”, προϋπολογισμού 9,4 εκ  ευρώ.

Η παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης μέσω ενός κέντρου ελέγχου, σε πραγματικό χρόνο, μας επιτρέπει να γνωρίζουμε κάθε στιγμή, την κατάσταση λειτουργίας των συστημάτων (δίκτυο, αντλιοστάσια, δεξαμενές).

Με τον τρόπο αυτό, έχουμε τον πλήρη έλεγχο και επεμβαίνουμε έγκαιρα μειώνοντας τις απώλειες νερού ενώ με τον άμεσο εντοπισμό μιας βλάβης μειώνουμε και τον χρόνο αποκατάστασής της.

Ταυτόχρονα, τοποθετήσαμε πιλοτικά 450 “έξυπνα υδρόμετρα” στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης, με τα οποία η μέτρηση φτάνει απευθείας στο γραφείο, εντοπίζονται άμεσα βλάβες / διαρροές, αποφεύγονται λάθη στη μέτρηση και το ενδεχόμενο επέμβασης στο ρολόι.

Επόμενος στόχος η αλλαγή όλων των παλαιών υδρομέτρων στο Δήμο, έργο που ήδη βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία.

Τέλος, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των υποδομών στις πυρόπληκτες περιοχές ολοκληρώσαμε και το τελευταίο κομμάτι εργασιών στο Κόκκινο Λιμανάκι.