ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣ – ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η κλιματική αλλαγή μεταλλάσσει τους όρους που εξελίσσονται οι φυσικές καταστροφές και μπορεί να διαμορφώσει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αντιμετώπισης, με ακραία και απρόβλεπτα φαινόμενα.

Η πρόληψη και η ετοιμότητα είναι πια βασικές συνιστώσες της αποτελεσματικής αντίδρασης σε κάθε φυσική καταστροφή.

Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζουμε πρωτοποριακά συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης, μέτρα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης, εκσυγχρονισμό μηχανημάτων που διαρκώς ανανεώνουμε κλπ. Ανάμεσά τους:

Gi-Polis

Δωρεάν, εύκολη εφαρμογή για smartphones, για έκτακτες προειδοποιήσεις και συνεχή ενημέρωση, από τον Δήμο σε συνεργασία με τη ΓΓΠΠ. Αφορά  έκτακτα καιρικά φαινόμενα, ακραίες συνθήκες, πολύ αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 4+), οδηγίες προστασίας, κοινωνικές δράσεις (αιμοδοσίες κλπ).

Ομάδες Πολιτικής Προστασίας (ΕΘ.Ο.Ρ.Π.)

και Viber για ενεργή και έγκαιρη επέμβαση – ενημέρωση μέσα από 5 βασικούς τομείς:

 

  1. την δασοπροστασία
  2. την δασοπυρόσβεση
  3. την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών
  4. την προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα, χιονοπτώσεις – πλημμύρες-

Επαναφορά στην πρωτύτερη κατάσταση από την εκδήλωση του έκτακτου γεγονότος.

  1. το κέντρο επικοινωνιών – επιχειρήσεων και γραμματειακής – διοικητικής υποστήριξης, που διεκπεραιώνει τις τηλεπικοινωνίες, συνεπικουρεί στην στελέχωση του ΚΕΠΙΧ Πολιτικής Προστασίας του δήμου και φροντίζει για τις ανάγκες γραμματειακής και διοικητικής υποστήριξης της ομάδας σε συνεργασία με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του δήμου.

 

Συστήματα γαιοεντοπισμού και καθοδήγησης οχημάτων (GPS)

– Κέντρο Επιχειρήσεων – Επιτήρηση – Ανίχνευση

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων, λειτουργία δεύτερου ασύρματου συστήματος μέσω δεδομένων για χρήση σε έκτακτη περίπτωση και αναβάθμιση του υπάρχοντος (VHF) από αναλογικό σε ψηφιακό.

Επίσης σύστημα* “επιτήρησης – ανίχνευσης” για τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών σε συνδυασμό με το υπό εγκατάσταση νέο σύστημα με χρήση μετεωρολογικών σταθμών, φασματομετρικών και υπέρυθρων καμερών.

*Mόνο στην τελευταία αντιπυρική περίοδο έχουν δοθεί στο 199 – από αυτό το σύστημα –7 συμβάντα εντός Δήμου και 8 σε γειτονικούς

 Οχήματα Άμεσης Παρέμβασης  

Συνολικά έξι (τρία είναι πυροσβεστικά), δυο υδροφόρα και ένα ημιφορτηγό γενικής χρήσης. Τα πυροσβεστικά οχήματα και το ημιφορτηγό μπορούν να μετατραπούν σε εκχιονιστικά – αλατιέρες.

Προσθήκη σύντομα, ενός ακόμα πυροσβεστικού υδροφόρου, δωρεά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

-Επικαιροποιήσαμε τον κανονισμό λειτουργίας της Εθελοντικής Ομάδας του Δήμου (ΕΘ.Ο.Ρ.Π.) σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία

– Υλοποιούμε πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών στο σύνολο των θεμάτων της Πολιτικής Προστασίας και παροχής Πρώτων Βοηθειών.

-Συντάσσουμε επικαιροποιημένα, σε ετήσια βάση, τα Σχέδια αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.