ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ο Πολιτισμός δεν είναι μια τυπική υποχρέωση για διεκπεραίωση αλλά μια υπόθεση ζωτικής σημασίας για την κοινωνική συνοχή και την ευημερία.

Μια υπόθεση που περιλαμβάνει όχι μόνο τις αξίες, τις παραδόσεις, την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία, αλλά το σύνολο του τρόπου ζωής μιας κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε να προβάλουμε όλη την πολυχρωμία των εκφάνσεων της, μέσα από δράσεις όπως:

 Μουσεία – Εκθέσεις

 • Έκθεση Ιστορικής Μνήμης στη Διασταύρωση, για τα λιγνιτωρυχεία, τα κεραμοποιεία, το Σανατόριο Νταού Πεντέλης και το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής
 • Λαογραφικό – Σπίτι Τριγλιανών όπου καταγράφεται γλαφυρά ο ξεριζωμός, τα όνειρα και οι ελπίδες των Τριγλιανών που δημιούργησαν τη σημερινή πόλη.
 • Έκθεση Θαλάσσιου Κόσμου, ένα ταξίδι στις θάλασσες του χθες και του σήμερα, με βάση τα εκθέματα, τις πηγές, τη σταχυολόγηση και την παρουσίαση, που ξεκινάει τη διαδρομή του πριν από περίπου 400 εκατ. χρόνια και φθάνει στο σήμερα με οδηγό το κοχύλι και τα απολιθώματα..
 • Παλαιοντολογικά ευρήματα στο Πικέρμι, όπου εκτός από τα απολιθώματα σπονδυλοζώων της Πικερμικής πανίδας, παρουσιάζονται ενδεικτικά, απολιθώματα οργανισμών που έζησαν στον Ελλαδικό χώρο τα τελευταία 500 εκατομμύρια χρόνια, τα οποία μας δίνουν πληροφορίες για σημαντικές κλιματικές αλλαγές καθώς και επαναλαμβανόμενες μεταβολές της στάθμης της θάλασσας. Μεγάλος στόχος της δημοτικής αρχής είναι ένα νέο «Παλαιοντολογικό Μουσείο» της λεγόμενης “πικερμικής πανίδας”

 

 Εκδόσεις Βιβλίων

 • “ΡΑΦΗΝΑ ΠΙΚΕΡΜΙ Η Μακραίωνη Ιστορία του τόπου” Το έργο της ιστορίας του Δήμου, που συντάχθηκε από πολυμελή, ανεξάρτητη συγγραφική ομάδα, και το οποίο ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους φθάνοντας μέχρι τη σύγχρονη εποχή με ενδιάμεσες στάσεις τη Βυζαντινή και Ρωμαϊκή Εποχή, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την κατοχή, τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση.
 • “ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ” την μεταγλωττισμένη επανεκτύπωση στα Ελληνικά, του αρχικά γραμμένου στη γερμανική γλώσσα βιβλίου -λεύκωμα της συμπολίτισσάς μας Chris Hoffmann με αναφορά στα εναπομείναντα προσφυγικά σπίτια που φιλοξένησαν τους πρώτους πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες
 • “Ενας γνήσιος γιος της Τρίγλιας . Θυμάμαι…” Έκδοση με τη συνδρομή του ΔΟΠΑΠ, ένα βιβλίο – μνημείο αναφοράς για τον τόπο μας με τις αναμνήσεις του υιού του Φίλιππου Καβουνίδη, γραμμένο από το χέρι του εγγονού του ευεργέτη των Τριγλιανών και ευπατρίδη Φίλιππο Καβουνίδη.

 

Αναπαραστάσεις

 • ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΚΑΪΚΙ “ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ” Με την τέχνη του συντοπίτη μας Ανδρόνικου Καψουράχη,  ο οποίος ανακάλυψε τα σχέδια ναυπήγησης του θρυλικού και τραγουδισμένου καϊκιού «Αγία Κυριακή» που ξεκινούσε από τη Ραφήνα την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου,  μεταφέροντας στρατιώτες και πατριώτες σε Αλεξάνδρεια και Τσεσμέ

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ

 • “ΟΧΥΡΟ” της Ραφήνας, με έργα αποκατάστασης και ανάδειξης του ιστορικού μνημείου σε Μουσείο αλλά και χώρου αναψυχής, προϋπολογισμού 2.190.080€.
 • Αμφιθέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” Γυμνάσιου – Λύκειου Ραφήνας, με ολοκλήρωση των εργασιών με όλες τις σχετικές υποδομές  και εγκαταστάσεις
 • Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας το οποίο δημοπρατούμε ξανά ώστε να παραληφθεί στο τέλος του 2023 πανέτοιμο να φιλοξενήσει τον πολιτισμό του τόπου μας.

ΕΡΓΟ Δ.Ο.Π.Α.Π

Η ταυτότητα του πολιτισμού για όλους, ολοκληρώνεται μέσα από τις δράσεις του Δ.Ο.Π.Α.Π κάθε χρόνο/ όλο το χρόνο (δανειστική βιβλιοθήκη, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεων, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, λαογραφικών δρώμενων, στήριξη πολιτιστικών συλλόγων, Φιλαρμονική) αναπνοές πολιτισμού, στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.